fredag 21. desember 2012

Doktor Ingrids Chili con carne

På utallige (eller i hvertfall en tre-fire) oppfordringer;
her har du (helt objektivt) oppskriften på verdens beste Chili con carne. Dette er et supert alternativ når du går lei av ribbe og pinnekjøtt; faktisk så er gryta litt "julete" med smak både av kanel og sjokolade og
mørkt øl...-men den er god hele året:-)


Denne oppskriften er nok til  m a n g e, og kan mer en gjerne lages en dag eller to i forveien.
Enkelt og godt.

Du trenger:
1200 g karbonadedeig
1 pk skivet bacon
4 løk, hakket
6 fedd hvitløk, finhakket
3 røde paprika, strimlet
3 røde chili (strimlet, uten frø!)
4 bokser hakket tomat
3 bokser bønner, gjerne chilibønner (lake skylles av før bruk)
ca 2-3 dl mørkt øl (jeg bruker vanligvis Guinness)
En skvett oksebuljong, kraft eller fond
Paprikapulver (helst røkt)
Chilipulver eller -pasta
En halv plate mørk sjokolade
1-2 tskj kanel
Salt og pepper
1 ss spisskummin, hvis du får tak i det


Slik gjør du det:
Brun karbonadedeig, bacon, løk og hvitløk i passelige porsjoner, ha det i stooor gryte. Denne oppskriften fylte en stor Le Creuset-gryte (diameter 26 cm) til randen. Ha i tomatene, bønner, paprika, chili, øl og krydder, og la det stå og småkoke. Lenge!
Det er vanskelig å angi eksakt mengde chili; doser etter smak og behag. Some like it hot.
Jeg bruker et røkt parikapulver, det blir ekstra godt, men du kan godt bruke et "vanlig" et. Spisskummin er ofte vanskelig å finne i butikken.

Jeg pleier å servere dette med nystekt fint brød eller rundstykker, og en grønn salat.


Og vet dere; jeg glemte å ta bilde av herlighetene.
Amatørblogger!
Men jeg lover dere, den både ser ut og smaker helt herlig...

Enjoy!

8 kommentarer:

  1. Den er helt sikkert god en kald vinterdag i januar også...

    SvarSlett
  2. Fristende! Må prøves!! Ønsker deg og dine ei fredelig og god julehelg! :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Fortsatt god jul til deg og dine også :-)

      Slett
  3. Yummi! Spennende ingredienser - kokesjokolade…
    Skal prøves, om ikke i romjula, så etterpå.

    Nydelig jul ønskes.

    SvarSlett
    Svar
    1. God jul til deg også!

      Slett
    2. Hei og hå.
      Godt nytt år!
      Bare innom igjen for å melde at Chili con carne-oppskriften er prøvet og funnet.... himmelsk. Det smakte så englene sang. TAKK!

      Og du, god helg!

      Slett
    3. Kjempekoselig med en sånn tilbakemelding! Takk :-) og fortsatt god helg til deg også....

      Slett

Tusen takk for at du legger igjen en kommentar. Jeg leser alle, og blir SÅ glad :-)