lørdag 11. august 2012

Enkel bomullsgenser etter eget hode
Mitt sommerstrikkeprosjekt skulle være en enkel bomullsgenser i kremhvitt, det var jeg sikker på.
Jeg strevde litt med å finne et mønster som var akkurat slik jeg hadde sett det for meg, og (ikke helt skråsikker) fant jeg ut at det måtte da gå an å lage et mønster selv?

Jeg ville ha bolen vid og ikke for lang, 3/4 lange armer, og raglanfellingsom skulle være ganske "bratt oppover" (veldig dårlig forklart det siste der, merker jeg...)
Bestilte Pickles tynne økologiske bomull (som ikke er så veldig tynn), supermykt og overraskende godt å strikke med. Farge Bomullseng.

Ville jeg klare å feriestrikke en hvit genser uten å søle kaffe, rødvin, sjokolade og 
kakesmuler underveis??
Med friskt mot la jeg opp 200 masker på pinne nr 5,5 (mer enn nok! til størrelse L, omtrent), og strikket vrangbord 2 vridd rett og 2 vrang. Ingen økning eller felling på bolen opp til ermene. Ca 43 cm.
Ermer: La opp 32 masker, samme vrangbord som bolen. Økte 4 masker i første runde etter vrangbord, deretter 2 masker ca hver 5,5 cm til ermet var ca 33 cm langt.
Jeg strikker ganske fast.


Raglanfellingen foregikk omtrent slik: 7 ganger strikket jeg annenhver gang en "vanlig" runde, deretter en runde hvor jeg felte 1 maske på hver side av to rette masker i overgangen mellom bol og erme. Altså felling både på erme-siden og bol-siden. Etter dette felte jeg bare på erme-siden annenhver runde med felling.
"Litt" rotete fremstilt dette, men altså: 
*En vanlig runde, en runde med felling både på erme-del og bol-del* i alt 7 ganger.
Deretter: *En vanlig runde, en runde med felling bare på erme-delen, en vanlig runde, en runde med felling både på erme-del og bol-del* Dette gjentok jeg til det bare var igjen et par masker på hver erme-del.
Da jeg kom så langt var halsåpningen fremdeles v i d, så jeg strikket sammen hver 3. maske på runden før vrangborden, som jeg dessuten strikket med pinne nr 5 for å få ekstra fast. 2 vridd rett og 2 vrang, igjen.

Garnforbruk: ca 450 g
Litt garn til overs; det blir fine oppvaskkluter :-)

(Skulle gjerne ha vist genseren mot solbrun hud; slik ble det ikke i år...!)


-Etter å ha brukt genseren et par dager, legger jeg til følgende: Den er utrolig behagelig og myk å ha på! Og den siiiger... Den ikke så veldig lange genseren har blitt god og sid, og 3/4-armene er mer en 7/8-versjon... Begge deler er egentlig helt greit, men ta det med i beregningen hvis du tenker på å lage noe liknende :-)


Alt i alt er jeg kjempefornøyd med genseren, blir nok brukt mye utover høsten! Garnet var som sagt en positiv opplevelse, kjøper det sikkert igjen.


10 kommentarer:

 1. Utrolig fin!! Og den så skikkelig deilig ut å ha på. Godt at det fins noen myke gode ullgarn. Fikk akkurat en pakke i posten fra Pickles med angoragarn som skal bli til en genser til meg:-)

  SvarSlett
 2. Anonym8/11/2012

  Flink du e. Genseren ser veldig behagelig ut. Det garnet ska æ prøv ut å ja :)
  Elin

  SvarSlett
 3. Takk for hyggelige kommentarer! Guro; er det Lun genser fra Pickles du skal bruke angoragarnet til? Den ser kjempefin ut... :-)

  SvarSlett
 4. Så fin genser! Jeg er imponert over at du ikke har brukt mønster! Også ble jeg motivert til å strikke ferdig genseren min i samme garn - den ser nemlig litt kort ut, men med siging blir det kanskje bra :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg lover deg; "litt kort" er null problem. Den blir nemlig litt lenger for hver dag... Mulig det blogges om "genseren som ble kjole" her om noen uker... ;-)

   Slett
  2. Hehe, jeg skal følge med :D

   Slett
 5. Nydelig genser! Jeg tror jeg må sjekke ut garn fra pickles snart... Kanskje det blir en bommullsgenser på meg også? Tøft at du startet å stikke uten oppskrift... For pysete jeg. Hater innstendig å måtte rekke opp.

  SvarSlett
 6. Hei! Jeg leter etter oppskrift på bomullsgenser. Har masse farger i Gjestal fordi jeg har rekt opp en UFO. Du er tøff som har laget oppskrift selv, og genseren ble kjempefin. Jeg er en rund dame, med str F90 i BH. En genser virker fort bomsete og "teltete" på meg, men innsvingt i midjen gir et bedre inntrykk. Så hvis jeg følger din oppskrift, men svinger litt inn på midjen så blir det kanskje ikke så verst?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det blir det sikkert! Denne modellen er VID, altså, og bomullsgarn siger jo litt både i lengden og bredden også...
   Hvis du har lyst til å prøve deg med en "egen versjon" med innsvingt midje, anbefaler jeg boka "Strikk, -komponer dine egne plagg" av Kari Hestnes. Der er det beskrevet gode basisoppskrifter for forskjellige modeller, slik at det blir lettere å prøve seg frem selv.

   Lykke til, Inger!

   Slett
 7. Anonym7/06/2013

  Jeg kan anbefale heftet fra Sandnes med basisplagg! Vet ikke hvordan jeg har klart meg uten. Der står ulike modeller, halsutringinger, ermfellinger m.m.

  SvarSlett

Tusen takk for at du legger igjen en kommentar. Jeg leser alle, og blir SÅ glad :-)