mandag 10. desember 2012

De beste Lussekattene





Jeg hadde vært på leting etter en skikkelig god oppskrift på Lussekatter, men da jeg fant denne oppskriften hos Emma i fjor var jakten over. Disse er kjempegode; saftige, luftige om smakfulle. Anbefales på det varmeste!


Den beste oppskriften på Lussekatter kommer her:

Du trenger:
50 g gjær
100 g smør
5 dl helmelk
1 boks kesam
litt safran (evt gurkemeie)
2 dl lys sirup
1/2 tskj salt
ca 16 dl hvetemel
rosiner til pynt
egg til pensling


Slik gjør du det:
Smelt smøret, bland i melk og varm til et lite hakk varmere enn fingervarmt.
Mens det varmer seg, blander du det meste av melet, salt, og safran.
Hvis du bruker fersk gjær rører du ut denne i litt av den varme blandingen før du blander alt sammen med melet, bruker du tørrgjær blander du denne i melet og tømmer på den varme væsken. Oppi med kesamen også. Og sirup, selvfølgelig. Nam nam.
(Hvis du bruker gurkemeie i stedet for safran kan det være lurt å bruke litt kardemomme i tillegg, sånn for smakens skyld...)


La dette heve i minst 30 minutter (gjerne lenger, hvis du har tålmodighet til å vente). Bak ut deigen med litt mer mel, lag Lussekatter i ønskede former og fasonger. Det blir 2-3 plater av denne deigen ("Lagom för en kväll", som Emma sier), alt etter hvor store du lager dem. Pynt med rosiner der du syns det kler Lussekattene, og sett dem til heving 30 minutter til, mens ovnen varmer seg.
225 grader på varmluft!
Pensle med egg rett før du setter dem i ovnen, da blir de blanke og fine.

Hvis din ovn er bedre enn min så steker du fint tre plater på ca 10 minutter, eller til de har fått en fin gylden farge.
(Hvis du har en like begredelig ovn som jeg har, må du påregne omrokkering av plater under veis og ujevn farge på Lussekattene...)



Og så; SPIS! 
De er fantastisk gode nystekte, men kan gjerne fryses også.


7 kommentarer:

  1. Takk for den! Har aldri bakt gjærdeig uten farin, men antar det blir søtt nok med sirup :)

    SvarSlett
    Svar
    1. -Det kan jeg forsikre deg om at det blir :-)

      Slett
  2. Ramla tilfeldigvis innom bloggen din. Her var mye kjekt å lese. Så her vil jeg nok ramle flere ganger. Nyt lussekattene :o)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hyggelig med besøk fra deg! Jeg tar turen innom deg også :-)

      Slett
  3. Jeg liker bloggen din :) Og i tillegg var lussekattene nydelige ! De ble bakt tidlig tidlig i morges og servert til mine ansatte - LYKKE ! Ha en flott førjulsdag

    SvarSlett
    Svar
    1. Åh, så bra at det ble vellykket! Ble glad nå :-)

      Slett
  4. Takk for oppskrift! Har ikke bakt lussekatter før, men nå skal det prøves! :-)

    SvarSlett

Tusen takk for at du legger igjen en kommentar. Jeg leser alle, og blir SÅ glad :-)